10 Kadaharan Tradisional Sunda Kasohor anu Wajib Coba
Kadaharan Tradisional Sunda atawa Jawa Barat mangrupa kadaharan anu menarik pikeun dicoba. Piring unik sareng kasohor ieu sigana gaduh daya tarik khusus pikeun anu resep wisata kuliner.
Kadaharan Sunda anu kasohor nyaeta nasi liwet, karedok, nasi timbel, satÄ— maranggi, jeung sajabana. Kadaharan ieu gampang kapanggih di sagala rupa wewengkon di Jawa Barat.
Kabeungharan kuliner has Jawa Barat bakal méré loba pilihan pikeun pencinta wisata kuliner. Pikeun milih kadaharan anu paling disarankeun, di handap aya inspirasi pikeun kadaharan tradisional Sunda anu nikmat sareng unik.
KADAHARAN TRADISIONAL SUNDA
1. SURABI
Kadaharan tradisional Sunda munggaran nyaeta Surabi. Kadaharan has Sunda ieu, Priangan, aya sabab leutik tapi rasana gurih jeung nikmat. Tékstur surabi téh legit sabab dijieun dina oven liat. Surabi dijieun tina tipung béas, santan jeung gandum.
Dina kamekaran awalna aya dua rupa surabi, hyaeta surabi asin jeung surabi amis. Surabi asin umumna disuguhkeun ku oncom, Surabi amis disayogikeun sareng gula beureum.
2. TUTUG ONCOM
Kadaharan khas Sunda Priangan ieu teu kalah menarik pikeun dicoba. Oncom asalna kadaharan pikeun jalma biasa. Tapi, ayeuna kadaharan leu jadi sasaran rupa-rupa golongan.
Tutug oncom mangrupa campuran sangu, oncom, témpé goreng, tempė bacem, jeung sayuran séjénna. Kadaharan ieu mucunghul tur populer di taun 1940-an sarta gampang kapanggih di sagala rupa tempat dahar di Jawa Barat.
3. SATE MARANGGI
Sate maranggi merupakan makanan tradisional Sunda Priangan yang gurih dan nikmat. Sate ini memiliki ciri khas potongan dadu berukuran 1 cm di setiap tusukannya.
Sate maranggi memiliki aroma yang kuat dengan cita rasa asin, gurih, pedas, dan manis. Sebelum dibakar, daging sapi itu dimarinasi dengan kecap asin dan rempah.
4. BATAGOR
Kadaharan tradisional Sünda saterusna nyaéta batagor. Batagor mangrupa akronim tina bakso tahu goreng. Batagor asalna sésa kadaharan tina dagang bakso jeung tahu. Sangkan teu ngan saukur mubazir, para padagang campur jeung tumis dina minyak panas.
Ayeuna, batagor geus jadi jajanan utama nikmat jeung sambel kacang nikmat. Batagor ayeuna sering disuguhkeun sareng kaldu anu matak langkung nikmat.
5. WAJIK DAN DODOL
Wajik jeung dodol ogé mangrupa kadaharan tradisional Sunda Priangan. Jajan ieu dijieun tina tipung beas, béas ketan, gula jeung santan. Duanana gaduh bahan anu sami, tapi gaduh béda dina prosés manufaktur. Cara nyieun dodol nyaéta ku cara nyampur kabéh bahan. Lajeng aduk eta dina skillet badag tur ulah ninggalkeun eta nyalira.
Lamun ditinggalkeun lila teuing dodol bakal nempel dina loyang jeung kaduruk di handapna. Samentara êta, wajit saukur nyampur bahan jeung garing aranjeunna dina panonpoė.
6. BAKAKAK HAYAM
Bakakak ayam mangrupa kadaharan anu gampang pisan kapanggih di wewengkon Sunda. Sakumaha ngaranna "hayam' nunjukkeun, kadaharan ieu dijieun tina hayam jeung bungbu husus.
Hayam dipanggang sareng disaos cabe beureum atanapi héjo. Lajeng, tambahkeun sayuran hėjo seger. Hayam anu digunakeun umumna hayam utuh, Alesanana, ieu masakan mindeng disuguhkeun dahar babarengan.
7. EMPAL GEPUK
Gepuk atawa empal gepuk ogé mangrupa kadaharan tradisional Sunda nu metot. Empal gepuk ieu dijieun tina daging sapi anu geus dipotong-potong leutik.
Cara nyieunna gampang pisan, nyaéta ku cara ngaduk daging jeung bungbu jeung kalapa. Rasa anu gurih sareng nikmat ngajantenkeun saha wae anu hoyong nyobian deui. Empal gepuk cocok disajikan dengan sangu hangat dan sambal lada. Empal gepuk ogé gampang kapanggih di sagala rupa wewengkon.
8. NASI TIMBEL
Kadaharan tradisional Sunda saterusna nyaéta nasi timbel. Nasi Timbel ieu miboga cara penyajian anu unik sarta didominasi ku daun cau.
Unggal lauk jeung sangu dibungkus ku daun cau hiji-hiji. Lauk laukna rupa-rupa, ti mimiti lauk asin, empal, hayam goreng, japuh, jeung sambel cabe nu ngeunah.
9. MIE KOCOK
Mie shake mangrupikeun kadaharan tradisional Sunda anu teu kalah menarik. Kadaharan jeu didamel tina mi koneng sareng kaldu sapi. Mie kocok disuguhkeun ku tauge rebus, kikil, bakso jeung daun seledri. Teu jarang eta oge disuguhkeun ku bawang goreng jeung bawang daun..
Istilah mie shaken diciptakeun kusabab prosés manufaktur. Mie oyag dijieun ku cara ngocok mie dina wadah husus bari dicelupkeun kana cai panas.
10. KUPAT TAHU
Kadaharan tradisional Sunda anu legendaris sarta dipikawanoh di sagala rupa wewengkon di Indonésia nyaéta tahu kupat. Tahu kupat mangrupa kombinasi lontong atawa ketupat jeung tahu goreng, tauge rebus jeung sambel kacang.
Tip pikeun masak tahu kupat nyaéta milih tahu konéng. Masak ku cara ngagoreng nepi ka rada lemes. Tahu kupat siap disajikan.
Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H