Kripik singkong nyaeta kadaharan anu dijieun tina sampeu anu diiris ipis tuluy digoreng make minyak goreng. Biasana rasana asin sareng seungit bawang bodas. Kamajuan jaman kiwari nimbulkeun rupa-rupa variasi rasa kiripik singkong, lain ukur asin jeung gurih tapi oge asin jeung lada jeung amis jeung lada atawa nu katelah bumbu balado. Kadaharan ieu sumebar ampir merata di sakuliah Jawa.
Dina nyieun kiripik singkong, anjeun kudu milih singkong anu alus samemeh ngolahna. Kieu carana:
1. Pilih singkong anu masih seger, seger jeung karek ditarik tina taneuh.
2. Neangan singkong anu kulitna teu pegat. Kulitna masih mulus, seger, teu aya tanda-tanda cacad. Sebutna peeling.
3. Sacara umum, singkong lembut boga tanda yen epidermis geus mimiti mesek.
Nyiptakeun keripik singkong gampang pisan, ngan ukur peryogi sababaraha lengkah anu penting. Anu mimiti, singkong dipilih sacara saksama pikeun mastikeun kualitas sareng rasa anu sae. Saterusna, kulit singkong dikupas, sarta singkong diiris ipis ngagunakeun peso seukeut atawa pakakas husus. Irisan singkong tuluy direndam dina cai uyah pikeun ngaleungitkeun geutah nu bisa ngabalukarkeun rasa pait. Sanggeus direndam, singkong geus garing sarta siap digoreng.
Proses anu paling narik dina nyieun kiripik singkong nyaeta proses ngagoreng. Singkong digoreng dina minyak panas nepi ka garing sarta keripik emas. Sanggeus proses ngagoreng rengse, kiripikna dibere rupa-rupa rasa tambahan saperti uyah, balado, keju, lada atawa amis pikeun ngaronjatkeun rasa.
Salian ti rasana anu lezat, keripik singkong oge ngagaduhan sababaraha mangpaat kasehatan anu pikaresepeun. Singkong ngandung karbohidrat kompleks nu nyadiakeun energi sustainable, sahingga snack ideal pikeun merangan haus jeung lapar di tengah poe. Salaku tambahan, kripik singkong beunghar serat, anu sae pikeun nyerna sareng ngabantosan ngajaga kasehatan peujit.
Kripik singkong geus nyieun ngaran sorangan di pasar dunya, dipikawanoh ku pencinta dahareun internasional salaku jajanan nikmat tur unik.
Aksara Sunda
Judul :
ᮊᮢᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ, ᮏᮏᮔᮔ᮪ ᮄᮔ᮪ᮓᮧᮔᮦᮞᮤᮃ
ᮊᮢᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮑᮆᮒ ᮊᮓᮠᮛᮔ᮪ ᮃᮔᮥ ᮓᮤᮏᮤᮉᮔ᮪ ᮒᮤᮔ ᮞᮙ᮪ᮕᮩ ᮃᮔᮥ ᮓᮤᮄᮛᮤᮞ᮪ ᮄᮕᮤᮞ᮪ ᮒᮥᮜᮥᮚ᮪ ᮓᮤᮌᮧᮛᮦᮀ ᮙᮊᮦ ᮙᮤᮑᮊ᮪ ᮌᮧᮛᮨᮀ. ᮘᮤᮃᮞᮔ ᮛᮞᮔ ᮃᮞᮤᮔ᮪ ᮞᮛᮨᮀ ᮞᮩᮍᮤᮒ᮪ ᮘᮝᮀ ᮘᮧᮓᮞ᮪. ᮊᮙᮏᮥᮃᮔ᮪ ᮏᮙᮔ᮪ ᮊᮤᮝᮛᮤ ᮔᮤᮙ᮪ᮘᮥᮜ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮛᮥᮕ-ᮛᮥᮕ ᮗᮛᮤᮃᮞᮤ ᮛᮞ ᮊᮤᮛᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ, ᮜᮄᮔ᮪ ᮅᮊᮥᮁ ᮃᮞᮤᮔ᮪ ᮏᮩᮀ ᮌᮥᮛᮤᮂ ᮒᮕᮤ ᮇᮌᮦ ᮃᮞᮤᮔ᮪ ᮏᮩᮀ ᮜᮓ ᮏᮩᮀ ᮃᮙᮤᮞ᮪ ᮏᮩᮀ ᮜᮓ ᮃᮒᮝ ᮔᮥ ᮊᮒᮨᮜᮂ ᮘᮥᮙ᮪ᮘᮥ ᮘᮜᮓᮧ. ᮊᮓᮠᮛᮔ᮪ ᮄᮉ ᮞᮥᮙᮨᮘᮁ ᮃᮙ᮪ᮕᮤᮁ ᮙᮨᮛᮒ ᮓᮤ ᮞᮊᮥᮜᮤᮃᮂ ᮏᮝ.
ᮓᮤᮔ ᮑᮤᮉᮔ᮪ ᮊᮤᮛᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ, ᮃᮔ᮪ᮏᮩᮔ᮪ ᮊᮥᮓᮥ ᮙᮤᮜᮤᮂ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮃᮔᮥ ᮃᮜᮥᮞ᮪ ᮞᮙᮦᮙᮦᮂ ᮍᮧᮜᮂᮔ. ᮊᮤᮉ ᮎᮛᮔ:
|᮱|. ᮕᮤᮜᮤᮂ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮃᮔᮥ ᮙᮞᮤᮂ ᮞᮨᮌᮨᮁ, ᮞᮨᮌᮨᮁ ᮏᮩᮀ ᮊᮛᮦᮊ᮪ ᮓᮤᮒᮛᮤᮊ᮪ ᮒᮤᮔ ᮒᮔᮩᮂ.
|᮲|. ᮔᮦᮃᮍᮔ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮃᮔᮥ ᮊᮥᮜᮤᮒ᮪ᮔ ᮒᮩ ᮕᮨᮌᮒ᮪. ᮊᮥᮜᮤᮒ᮪ᮔ ᮙᮞᮤᮂ ᮙᮥᮜᮥᮞ᮪, ᮞᮨᮌᮨᮁ, ᮒᮩ ᮃᮚ ᮒᮔ᮪ᮓ-ᮒᮔ᮪ᮓ ᮎᮎᮓ᮪. ᮞᮨᮘᮥᮒ᮪ᮔ ᮕᮨᮈᮜᮤᮀ.
|᮳|. ᮞᮎᮛ ᮅᮙᮥᮙ᮪, ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮜᮨᮙ᮪ᮘᮥᮒ᮪ ᮘᮧᮌ ᮒᮔ᮪ᮓ ᮚᮦᮔ᮪ ᮆᮕᮤᮓᮨᮁᮙᮤᮞ᮪ ᮌᮩᮞ᮪ ᮙᮤᮙᮤᮒᮤ ᮙᮨᮞᮨᮊ᮪.
ᮑᮤᮕ᮪ᮒᮊᮩᮔ᮪ ᮊᮨᮛᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮌᮙ᮪ᮕᮀ ᮕᮤᮞᮔ᮪, ᮍᮔ᮪ ᮅᮊᮥᮁ ᮕᮨᮛᮡᮧᮌᮤ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮜᮦᮀᮊᮂ ᮃᮔᮥ ᮕᮨᮔ᮪ᮒᮤᮀ. ᮃᮔᮥ ᮙᮤᮙᮤᮒᮤ, ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮓᮤᮕᮤᮜᮤᮂ ᮞᮎᮛ ᮞᮊ᮪ᮞᮙ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮙᮞ᮪ᮒᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮊᮥᮃᮜᮤᮒᮞ᮪ ᮞᮛᮨᮀ ᮛᮞ ᮃᮔᮥ ᮞᮆ. ᮞᮒᮨᮛᮥᮞ᮪ᮔ, ᮊᮥᮜᮤᮒ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮓᮤᮊᮥᮕᮞ᮪, ᮞᮁᮒ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮓᮤᮄᮛᮤᮞ᮪ ᮄᮕᮤᮞ᮪ ᮍᮌᮥᮔᮊᮩᮔ᮪ ᮕᮦᮞᮧ ᮞᮩᮊᮩᮒ᮪ ᮃᮒᮝ ᮕᮊᮊᮞ᮪ ᮠᮥᮞᮥᮞ᮪. ᮄᮛᮤᮞᮔ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮒᮥᮜᮥᮚ᮪ ᮓᮤᮛᮨᮔ᮪ᮓᮙ᮪ ᮓᮤᮔ ᮎᮄ ᮅᮚᮂ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮍᮜᮩᮍᮤᮒ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮌᮩᮒᮂ ᮔᮥ ᮘᮤᮞ ᮍᮘᮜᮥᮊᮁᮊᮩᮔ᮪ ᮛᮞ ᮕᮄᮒ᮪. ᮞᮀᮌᮩᮞ᮪ ᮓᮤᮛᮨᮔ᮪ᮓᮙ᮪, ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮌᮩᮞ᮪ ᮌᮛᮤᮀ ᮞᮁᮒ ᮞᮤᮃᮕ᮪ ᮓᮤᮌᮧᮛᮦᮀ.
ᮕᮢᮧᮞᮦᮞ᮪ ᮃᮔᮥ ᮕᮜᮤᮀ ᮔᮛᮤᮊ᮪ ᮓᮤᮔ ᮑᮤᮉᮔ᮪ ᮊᮤᮛᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮑᮆᮒ ᮕᮢᮧᮞᮦᮞ᮪ ᮍᮌᮧᮛᮨᮀ. ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮓᮤᮌᮧᮛᮦᮀ ᮓᮤᮔ ᮙᮤᮑᮊ᮪ ᮕᮔᮞ᮪ ᮔᮨᮕᮤ ᮊ ᮌᮛᮤᮀ ᮞᮁᮒ ᮊᮨᮛᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮈᮙᮞ᮪. ᮞᮀᮌᮩᮞ᮪ ᮕᮢᮧᮞᮦᮞ᮪ ᮍᮌᮧᮛᮨᮀ ᮛᮦᮀᮞᮦ, ᮊᮤᮛᮤᮕᮤᮊ᮪ᮔ ᮓᮤᮘᮦᮛᮦ ᮛᮥᮕ-ᮛᮥᮕ ᮛᮞ ᮒᮙ᮪ᮘᮠᮔ᮪ ᮞᮕᮨᮁᮒᮤ ᮅᮚᮂ, ᮘᮜᮓᮧ, ᮊᮦᮏᮥ, ᮜᮓ ᮃᮒᮝ ᮃᮙᮤᮞ᮪ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮍᮛᮧᮔ᮪ᮏᮒ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮛᮞ.
ᮞᮜᮤᮃᮔ᮪ ᮒᮤ ᮛᮞᮔ ᮃᮔᮥ ᮜᮨᮐᮒ᮪, ᮊᮨᮛᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮇᮌᮦ ᮍᮌᮓᮥᮠᮔ᮪ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮙᮀᮕᮃᮒ᮪ ᮊᮞᮦᮠᮒᮔ᮪ ᮃᮔᮥ ᮕᮤᮊᮛᮨᮞᮨᮕᮩᮔ᮪. ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮍᮔ᮪ᮓᮥᮀ ᮊᮁᮘᮧᮠᮤᮓᮢᮒ᮪ ᮊᮧᮙ᮪ᮕᮣᮦᮊ᮪ᮞ᮪ ᮔᮥ ᮑᮓᮤᮃᮊᮩᮔ᮪ ᮆᮔᮨᮁᮌᮤ ᮞᮥᮞ᮪ᮒᮄᮔᮘᮣᮨ, ᮞᮠᮤᮀᮌ ᮞ᮪ᮔᮎ᮪ᮊ᮪ ᮄᮓᮦᮃᮜ᮪ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮙᮨᮛᮍᮔ᮪ ᮠᮅᮞ᮪ ᮏᮩᮀ ᮜᮕᮁ ᮓᮤ ᮒᮨᮍᮂ ᮕᮧᮆ. ᮞᮜᮊᮥ ᮒᮙ᮪ᮘᮠᮔ᮪, ᮎ᮪ᮠᮤᮕ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮘᮩᮀᮠᮁ ᮞᮨᮛᮒ᮪, ᮃᮔᮥ ᮞᮆ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮑᮨᮁᮔ ᮞᮛᮨᮀ ᮍᮘᮔ᮪ᮒᮧᮞᮔ᮪ ᮍᮏᮌ ᮊᮞᮦᮠᮒᮔ᮪ ᮕᮩᮏᮤᮒ᮪.
ᮊᮢᮤᮕᮤᮊ᮪ ᮞᮤᮀᮊᮧᮀ ᮌᮩᮞ᮪ ᮑᮤᮉᮔ᮪ ᮍᮛᮔ᮪ ᮞᮧᮛᮍᮔ᮪ ᮓᮤ ᮕᮞᮁ ᮓᮥᮑ, ᮓᮤᮕᮤᮊᮝᮔᮧᮂ ᮊᮥ ᮕᮨᮔ᮪ᮎᮤᮔ᮪ᮒ ᮓᮠᮛᮩᮔ᮪ ᮄᮔ᮪ᮒᮨᮁᮔᮞᮤᮇᮔᮜ᮪ ᮞᮜᮊᮥ ᮞ᮪ᮔᮎ᮪ᮊ᮪ ᮔᮤᮊ᮪ᮙᮒ᮪ ᮒᮥᮁ ᮅᮔᮤᮊ᮪.
Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H