Kamentrian Kaséhatan Indonésia (Kemenkes) ngagolongkeun aspartam atawa pemanis jieunan salaku bahan kimia dina dahareun jeung inuman, sarta konsumsi kudu dihindari pikeun nyingkahan resiko kaséhatan.
Kudu diwatesan.
Cenah, aspartam mangrupa sanyawa fénilalanin jeung asam aspartat anu dijadikeun gaganti gula jeung pangamis dina kadaharan jeung inuman anu dijual bebas di pasar.
Organisasi Kaséhatan Dunia (WHO) ngabatesan asupan aspartam atanapi pemanis buatan dina tuangeun sareng inuman dugi ka maksimal 40 mg per kg beurat awak per dinten pikeun nyegah résiko épék anu goréng dina kaséhatan.
Aspartame ngagaduhan sajumlah masalah kaséhatan anu négatif, kalebet kaleuwihan beurat nalika dikonsumsi sacara berlebihan.
Aspartam ogé tiasa nyababkeun migrain sabab tiasa ngahasilkeun produk samping dina bentuk glutamat nalika diolah ku métabolisme awak manusa.
Lamun kadar glutamat ngaleuwihan wates normal, kaayaan bisa ngabalukarkeun headaches sarta worsen gejala migrain, ceuk Maxi.
Aspartam kaleuleuwihan ogé dilaporkeun ngabalukarkeun gangguan paripolah alatan konvérsi asam aspartat jeung eusi fenilalanin jadi métanol.
Ieu ngandung harti yén sanyawa ieu bisa mangaruhan fungsi kognitif hiji jalma, wanda, aktivitas motor, pola sare jeung napsu.
Salah sahiji masalah kaséhatan anu dipangaruhan négatif ku aspartame nyaéta diabetes.
Aspartam sering dianggo salaku pengganti gula pikeun penderita diabetes, tapi seueur teuing aspartam tiasa ningkatkeun kadar gula getih sareng ngaruksak pankréas.
Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H