Mohon tunggu...
Keagamaan 1
Keagamaan 1 Mohon Tunggu... Pelajar Sekolah - Murid

TugasĀ² artikel

Selanjutnya

Tutup

Sosbud

Primadona Wanayasa

31 Januari 2024   05:56 Diperbarui: 31 Januari 2024   05:57 176
+
Laporkan Konten
Laporkan Akun
Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.
Lihat foto
Sosbud. Sumber ilustrasi: KOMPAS.com/Pesona Indonesia

Kabupaten Purwakarta boga potensi pikeun perkebunan pala. Salah sahiji wewengkon anu jadi puseur hasil perkebunan anu ngaranna latin myristica fragrans nyata Kacamatan Wanayasa.

Kapala Dinas Pangan dan Pertanian Kabupaten Purwakarta, Sri Jaya Midan, netelakeun yen lahan penanaman pala di wewengkonna ngahontal 197,56 hktar. Salah sahijina sumebar di Kacamatan Wanayasa. Nurutkeun manhna, produk alam ieu pisan ngajangjikeun tina sudut pandang konomi.

Warga satempat henteu ngan ngagunakeun pala pikeun sikina. Daging buahna diolah jadi manisan. Baris-baris nu ngajual manisan pala th museur di sabudeureun Situ Wanayasa.

Sacara umum pala olahan aya nu baseuh jeung pala garing. Bedana th patali jeung kumaha dijieunna. Bahan baku utama tetep sami, nyata pala.

Nyieun pala th gampil pisan, awalana pala nu geus dikupas tuluy diris-iris nurutkeun bentuk anu dipikahayang. Buahna tuluy direndem dina cai uyah salila 124 atawa saharian.


Pikeun jenis manisan pala garing, sanggeus direndem dina cai uyah daging pala lajeng dikumbah. Lajeung deui daging palana diolesan ku gula jeung digaringkeun dina panon poe. Diolesan deui dua kali pikeun meunangkeun rasa anu lewih amis. Sanggeus ta simpen dina wadah anu aman sarta siap disantap.


Manisan pala baseuhmah beda deui tina proses ngajieunna. Saenggeus direndem dina cai uyah jeung dikumbah, produksi manisan diteruskeun kana proses ferementasi. Nyaeta daging palana direndem dina cai gula jeung Simpen dina tempat anu tertutup.


Salian ti pala sorangan, cai tina pala manisan baseuh og dipercaya bisa nyageurkeun sababaraha panyakit. Sabab pala th beunghar ku sanyawa kimia anu mangpaat pikeun kashatan.Senyawa kimia ieu bisa Ā ngubaran pilek, insomnia, ningkatkeun napsu (stomakic), ngagampangkeun kembung, ngubaran seueul sareng utah (antiemetic), sareng nyeri haid.

Kandungan kimia dina pala og dipercaya bisa ngungkulan batuk mukosa, ngaleungitkeun kejang otot, sarta jadi ubar keur nengtremkeun pikeun jalma anu hiperaktif. Dahar pala og tiasa ngaleungitkeun kecanduan ngaroko.


Kusabab ageung mangpaat pala, minat kana rupa-rupa jinis olahan tina pala henteu kantos luntur. Manisan pala mangrupa salah sahiji hal anu ditangan pikeun jadi oleh-oleh anu bergizi jang kaluarga.Kabupatn Purwakarta boga potensi pikeun perkebunan pala. Salah sahiji wewengkon anu jadi puseur hasil perkebunan anu ngaranna latin myristica fragrans nyata Kacamatan Wanayasa.

Kapala Dinas Pangan dan Pertanian Kabupaten Purwakarta, Sri Jaya Midan, ntlakeun yn lahan penanaman pala di wewengkonna ngahontal 197,56 hktar. Salah sahijina sumebar di Kacamatan Wanayasa. Nurutkeun manhna, produk alam ieu pisan ngajangjikeun tina sudut pandang konomi.

Warga satempat henteu ngan ngagunakeun pala pikeun sikina. Daging buahna diolah jadi manisan. Baris-baris nu ngajual manisan pala th museur di sabudeureun Situ Wanayasa.

Sacara umum pala olahan aya nu baseuh jeung pala garing. Bdana th patali jeung kumaha dijieunna. Bahan baku utama tetep sami, nyata pala.

Nyieun pala th gampil pisan, awalana pala nu geus dikupas tuluy diris-iris nurutkeun bentuk anu dipikahayang. Buahna tuluy direndem dina cai uyah salila 124 atawa saharian.

Pikeun jenis manisan pala garing, sanggeus direndem dina cai uyah daging pala lajeng dikumbah. Lajeung deui daging palana diolesan ku gula jeung digaringkeun dina panon poe. Diolesan deui dua kali pikeun meunangkeun rasa anu lewih amis. Sanggeus ta simpen dina wadah anu aman sarta siap disantap.

Manisan pala baseuhmah beda deui tina proses ngajieunna. Saenggeus direndem dina cai uyah jeung dikumbah, produksi manisan diteruskeun kana proses ferementasi. Nyaeta daging palana direndem dina cai gula jeung Simpen dina tempat anu tertutup.Ā 

Salian ti pala sorangan, cai tina pala manisan baseuh og dipercaya bisa nyageurkeun sababaraha panyakit. Sabab pala th beunghar ku sanyawa kimia anu mangpaat pikeun kashatan.Senyawa kimia ieu bisa Ā ngubaran pilek, insomnia, ningkatkeun napsu (stomakic), ngagampangkeun kembung, ngubaran seueul sareng utah (antiemetic), sareng nyeri haid.

Kandungan kimia dina pala og dipercaya bisa ngungkulan batuk mukosa, ngaleungitkeun kejang otot, sarta jadi ubar keur nengtremkeun pikeun jalma anu hiperaktif. Dahar pala og tiasa ngaleungitkeun kecanduan ngaroko.

Kusabab ageung mangpaat pala, minat kana rupa-rupa jinis olahan tina pala henteu kantos luntur. Manisan pala mangrupa salah sahiji hal anu ditangan pikeun jadi oleh-oleh anu bergizi jang kaluarga.

Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H

HALAMAN :
  1. 1
  2. 2
Mohon tunggu...

Lihat Konten Sosbud Selengkapnya
Lihat Sosbud Selengkapnya
Beri Komentar
Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE

Belum ada komentar. Jadilah yang pertama untuk memberikan komentar!
LAPORKAN KONTEN
Alasan
Laporkan Konten
Laporkan Akun