GETHUK
   Getuk utawa getuk goreng iku salah siji panganan khas Kabupatn Banyumas, Jawa Tengah. Wonten kalih sentra getuk utawi getuk goreng ing Banyumas.
   Saliyane ing Kecamatan Sokaraja, getuk utawa gethuk goreng uga dadi jajanan khas ing Kutha Purwokerto, sawijining dhaerah kang kalebu ing Kabupaten Banyumas. Gethuk utawa gethuk goreng Banyumas digawe saka singkong utawa singkong. Resep getuk goreng Banyumas asline resep getuk utawa getuk teles. Gethuk utawa gethuk teles iki nduweni kekirangan. Gethuk utawa gethuk teles cepet basi sajrone sedina.
   Gethuk utawa gethuk banyumasan diwiwiti ing taun 1918. Sawijining bakul dhaharan saka Sokaraja, Sanpringad, ngalami alangan amarga dagangane getuk utawa ghetuk teles ora payu sajrone sedina. Nyatane getuk utawa getuk teles cepet basi Eksperimen kasebut dadi ide kreatife Sanpringad. Dheweke nggoreng getuk utawa gethuk sing ora payu. Banjur getuk utawa gethuk goreng mau didol maneh sesuk.
   Ora dinyana-nyana getuk utawa gethuk gorengan entuk tanggapan positif alias laris ing kalangan pedagang. Wiwit saka dedagangan getuk utawa gethuk sing ora payu, getuk goreng utawa jajanan gethuk Banyumas saiki wis mapan ing atine wong akeh, ora mung saka Kabupaten Banyumas lan kutha Purwokerto. Eksperimen positif iki sing ndadekake getuk utawa getuk goreng Banyumas dadi salah sijine andalan lan ciri khas kuliner Kabupaten Banyumas.
ONDOL
   Ondol singkong ya iku jajanan ringan sing digaw saka parutan singkong, banjur dibumboni lan digoreng nganti garing. Cemilan ringan iki asale saka Banyumas, Jawa Tengah banjur nyebar menyang maneka tlatah, utamane ing bekas Karesidenan Banyumas, Jawa Tengah. Ondol-ondol iku panganan khas Karesidenan Banyumas biyen.
   Panganan iki wis umum dipangan wong Banyumas wiwit jaman kolonial Walanda. Nalika semana masyarakat Banyumas ngonsumsi singkong minangka panganan pokok saben dinane. Kejaba dipangan minangka panganan pokok dening masyarakat Banyumas, singkong uga digawe getuk. Amarga wong Banyumas ngonsumsi singkong kaya biasane, kayata dikukus utawa dibakar, ana wong Banyumas sing duwe inisiatif nggawe ondol saka singkong kanthi cara diparut banjur dibumbui nganggo bumbu minimal kayata uyah, bawang putih lan ketumbar.
   Sawise iku banjur digoreng nganti garing lan dipangan bareng-bareng. Sanajan jajanan iki dianggep minangka panganan kuna, nganti saiki ondol singkong isih populer lan disenengi dening masyarakat luas. Ana sing ngarani ondol singkong iki jemblem utawa misro.
   Ondol singkong saiki duwe pirang-pirang varian rasa, kayata ondol singkong sing diisi gula abang. Bahan kanggo nggawe ondol singkong ora mung saka wit katela, saka ketan lan oyek uga bisa digawe ondol kanthi jeneng ondol ketan utawa oyek ondol. Wong Banyumas dhewe luwih seneng ondol biasa tinimbang ondol singkong sing diisi gula merah, amarga teksture rada atos lan enak dipangan. Saiki, ondol singkong wis akeh didol ing pasar-pasar lan sakiwa-tengen tlatah Karesidenan Banyumas.
KLANTING