Nasi lemak adalah makanan khas Malaysia dan kebiasaan dihidangkan untuk sarapan pagi. Meskipun begitu beberapa tahun belakangan nasi lemak berubah menjadi makanan yang dijual 24 jam dan menjadi satu hal yang biasa untuk menikmatinya ketika makan malam. Beberapa faktor mendorong kepada tren baru ini, salah satunya adalah tumbuhnya kedai makan 24 jam dan yang beroperasi lewat sore hingga ke pagi di mana-mana serta perubahan gaya hidup masyarakat Malaysia. Nasi lemak dimasak menggunakan santan kelapa dan kadangkala daun pandan dimasukkan ketika nasi lemak dimasak untuk menambahkan aromanya. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, teri goreng dan sambal. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan berbagai lauk seperti daging, ayam, sotong, udang, limpa, dan hati (lembu). Kini nasi lemak yang enak bisa dinikmati di Bali, pulau syurga yang sentiasa menggamit kunjungan pelancong dari seluruh dunia. Tepat lokasinya di Jalan Pulau Komodo di Sanglah (depan Circle K) dengan nama Warung Feons dan cabang barunya di Jalan Tukad Irawadi dengan nama Fil & Lif. Pemilik kedua-dua warung ini namanya Pak Jaya yang pernah bekerja di tempat judi Genting di Malaysia selama beberapa tahun. Saking lamanya di Malaysia Pak Jaya tahu benar selera mahasiswa kedoktoran Malaysia yang berjumlah sekitar 250 orang yang sedang kuliah di Udayana dan memanfaatkan peluang itu untuk berbisnis. Kedua-dua warung ini dibuka 24 jam dan di cabang barunya tersedia wi-fi, AC dan televisyen untuk nonton bareng. Jika anda berkunjung ke Bali, sila singgah sebentar di Warung Feons atau Fil & Lif untuk merasai keenakan nasi lemak Pak Jaya. Pak Jaya bisa dihubungi di nombor ini 085339155927.
Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H