Mohon tunggu...
Darinka Djokic
Darinka Djokic Mohon Tunggu... -

orang baik, berkongsi pengetahuan mengenai kesihatan, perkongsian nilai-nilai penyayang :)\r\n\r\n\r\n

Selanjutnya

Tutup

Sosbud

Imbangan pH Untuk Ketumpatan Tulang dan Kesihatan Am

30 Desember 2011   20:10 Diperbarui: 25 Juni 2015   21:33 207
+
Laporkan Konten
Laporkan Akun
Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.
Lihat foto
http://i39.tinypic.com/14lllb6.png

Keseimbangan asid alkali dalam badan anda adalah dipengaruhi oleh pH, atau "tekanan hidrogen." Untuk mencapai keseimbangan, antara 70 dan 80 peratus daripada pengambilan makanan anda harus pembentuk alkali. Kebanyakan makanan tumbuhan dan makanan yang ditapai dan berbudaya alkali. Makanan pembentuk asid perlu mengambil baki 20 hingga 30 peratus daripada diet anda. Protein haiwan, sesetengah bijirin dan kacang, gula ditapis dan flours, kopi dan teh semua keasidan dalam tubuh meningkat. Mencapai keseimbangan dalam badan akan membuat anda berasa lebih baik dan juga boleh mengurangkan keradangan yang dikaitkan dengan keadaan asidosis, mengikut pakar pemakanan Linda Rektor-Page. [caption id="" align="aligncenter" width="612" caption="http://i39.tinypic.com/14lllb6.png"][/caption] mencapai Baki Makanan yang berikut alkali membentuk: kentang, sayur-sayuran paling segar, kekacang, buah-buahan, madu, sirap buah-buahan, pucuk dan benih, herba dan rempah, sauerkraut, loncat, zaitun, yis, kicap dan teh herba. Makanan ini adalah neutral pada sebelah beralkali: susu, susu kultur dan yogurt, susu soya, tauhu, sekoi, yg terbuat dr soba, Amaranth, quinoa, kuning telur, mentega, minyak sejuk ditekan, cuka, biji bunga matahari dan biji labu. Berikut adalah neutral untuk sedikit pembentuk asid: dieja, roti sourdough, keropok gandum, beras perang, bijan, cashews, pistachios, badam, hazelnuts, keju segar, keju kotej, produk susu masam, bir dan wain kering. Kealkalian adalah sangat penting apabila melihat di penyelenggaraan tulang dan osteoporosis. Dalam masyarakat hari ini, kebanyakan daripada kita berfungsi pada tahap yang sangat berasid, oleh itu membawa kepada keadaan kesihatan yang banyak, termasuk kehilangan mineral tulang, penurunan jisim otot, dan pengurangan dalam hormon pertumbuhan. Berasid negeri menyebabkan tulang untuk melepaskan mineral, dalam usaha-mineral semula sendiri dan mendapatkan semula kealkalian. Ini adalah satu proses yang tidak berkesudahan yang menyebabkan lebih banyak mineral pelepasan sebagai badan tidak benar-benar dibawa kembali ke negeri yang seimbang. Menumpukan perhatian kepada pemakanan makanan beralkali, dan sumber-sumber yang kaya mineral adalah cara yang paling semula jadi untuk mineral tulang dan mengembalikan kemerosotan tulang. Memilih hijau, kacang dan benih lebih tenusu dan daging menjadi tumpuan utama apabila memilih sumber-sumber yang kaya dengan mineral. Tenusu sumber mineral adalah lebih sukar untuk badan anda untuk mengasimilasikan kerana saiz molekul dan kesan acidifying protein yang hadir, tidak menyebut nilai nutrisi yang rendah dalam tenusu yang paling arus perdana dan kehadiran hormon dan bahan tambahan yang berbahaya mungkin. Berikut adalah panduan untuk mengelakkan makanan yang berasid, dan sebab-sebab mengapa makanan seluruh segar menggalakkan kesihatan keseluruhan. Gula putih, karbohidrat yang terdiri daripada hanya dua molekul (glukosa dan fruktosa), acidifying atas sebab-sebab yang berbeza. Sifat acidifying, dan makanan yang mengandungi (jeli, gula-gula, coklat, cookies), berasal dari fakta bahawa ia adalah baik dan dilucutkan semua unsur surih, vitamin, dan enzim; Oleh itu, secara amnya kurang ditukar oleh badan . Badan tidak boleh selama-lamanya terus melepaskan sejumlah besar vitamin dan unsur surih untuk menghasilkan penukaran gula kepada tenaga. Penggunaan purata tahunan gula putih hari ini adalah lebih daripada £ 90 per orang, yang lebih daripada badan boleh mengendalikan. Transformasi gula di dalam badan tidak dapat dielakkan gerai-gerai pada satu-satu peringkat berasid pengantara. Gula putih halus dan semua produk yang mengandungi amat acidifying, tetapi gula yang berlaku secara semulajadi buah-buahan dan sayur-sayuran (seperti lobak merah dan beets) tidak. Ini adalah kerana tisu buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi mengesan unsur-unsur perlu, vitamin dan enzim yang diperlukan untuk melengkapkan transformasi masing-masing di dalam badan. Atas sebab-sebab yang sama, gula seluruh, bermakna pekat yang diperolehi dari penyejatan sap tebu, tidak acidifying sama ada. Brown gula, di sisi lain, telah menjalani beberapa proses penapisan yang telah habis vitamin dan kandungan unsur surih. Akibatnya, mereka juga acidifying, dan lebih dekat mereka adalah untuk gula putih (bentuk yang paling berasid gula), adalah lebih acidifying kesannya pada badan. Fruktosa atau gula buah-buahan yang sedia untuk dijual secara komersial juga kehabisan semua kandungan vitamin yang terjadi secara semula jadi, yang membuat ejen acidifying serta. Buah-buahan berminyak (kecuali badam dan kacang Brazil) semua acidifying, termasuk walnut, hazelnuts, cashews, pecans, kelapa, atau bahkan benih yang digunakan di dalam makanan kesihatan bercampur-benih bunga matahari, biji labu, bijan, dan sebagainya. Watak mereka acidifying adalah kerana tinggi kandungan lemak serta tinggi kandungan protein, fosforus, sulfur dan. Walau bagaimanapun, beberapa biji bunga matahari tidak menjadikan badan berasid kepada takat yang sama seperti 6-12 auns daging, walaupun kedua-dua makanan dimasukkan ke dalam senarai makanan acidifying. Berdasarkan ciri-ciri mereka, makanan dalam kumpulan acidifying mempunyai kesan acidifying pada setiap orang yang makan mereka, tidak seperti makanan asid, yang mungkin mempunyai kesan acidifying atau alkalizing bergantung kepada keupayaan fizikal individu. Cara di mana badan menggunakan acidifying makanan yang tidak dapat dielakkan membawa kepada pengeluaran asid, jadi ia adalah dinasihatkan untuk memberi perhatian teliti kepada jumlah acidifying makanan anda termasuk dalam diet harian anda jika anda mahu mengelakkan pengasidan persekitaran dalaman anda. Ini tidak bermakna pengurangan ekstrem atau penghapusan lengkap barang-barang ini daripada diet; ia hanya satu perkara memelihara kuantiti acidifying makanan yang lebih rendah daripada makanan alkalizing. Ini seharusnya menjadi satu garis panduan umum untuk apa yang anda makan setiap hari, atau lebih baik lagi, untuk apa yang anda makan setiap kali waktu makan. Makanan asid-Membentuk Banyak makanan ini overconsumed dalam diet purata: daging, sosej, ikan, kerang, mentega, putih telur, keju tua, tepung putih, pasta, roti cahaya, beras, jagung, gula halus, minuman berkarbonat, minuman beralkohol, kopi, teh hitam, coklat dan gula-gula. Berikut adalah juga pembentuk asid: kacang tanah, walnut, oatmeal, Brussels pucuk dan artichokes. Sayur-sayuran nightshade, seperti terung, tomato, kentang, cili dan lada harus dielakkan bagi mereka dengan syarat-syarat yang radang seperti arthritis. Junk had Kekal Seimbang dan Happy Seseorang yang memakan makanan pembentuk asid yang banyak cenderung untuk menjadi cepat marah, letih, dan cenderung untuk sakit-sakit badan dan masalah dengan tidur, menurut Patrick Holford, pengasas Institut Untuk Pemakanan optimum. Diet berasaskan yang lebih vegetarian akan mencadangkan masalah kurang fizikal. Pengurangan harian gula-gula, makanan segera, daging sebagai hidangan utama, minuman kafein dan kola akan membuat perbezaan besar dalam bagaimana anda merasa keseluruhan. Pencegahan osteoporosis Anda boleh meningkatkan kepadatan tulang dan mencegah osteoporosis dengan mengikuti diet yang lebih alkali. Menurut Martha Roden "Hidup Delicious," makanan asid yang dinyatakan di atas, terutamanya daging, lemak tepu dan asid fosforik, memaksa badan untuk berjuang untuk mengekalkan persekitaran alkali dan menggunakan kedai kalsium, magnesium, kalium dan natrium, mengakibatkan lemah tulang. Pastikan untuk memasukkan banyak sayur-sayuran berdaun hijau, bawang, ubi keledek, keladi dan saderi dan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menyediakan mikronutrien tulang-bangunan. Asid More Information Buah-buahan berasid seperti lemon, oren, nanas, grapefruits dan raspberi tidak berasid dalam badan, mereka adalah pembentuk alkali. Untuk penghadaman yang lebih baik, makan buah-buahan ini mudah dihadam sahaja. Malah, jus lemon segar dan air suam Perkara pertama di pagi hari adalah membersihkan dan alkalizing. Selain pembentuk asid makanan, menjalankan keasidan juga menyebabkan di dalam badan. Pernafasan dalam membuat darah lebih alkali, mengikut Holford.

Mohon tunggu...

Lihat Konten Sosbud Selengkapnya
Lihat Sosbud Selengkapnya
Beri Komentar
Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE

Belum ada komentar. Jadilah yang pertama untuk memberikan komentar!
LAPORKAN KONTEN
Alasan
Laporkan Konten
Laporkan Akun