Mohon tunggu...
nfi
nfi Mohon Tunggu... Pelajar Sekolah - pelajar

hobi: nonton tt

Selanjutnya

Tutup

Ilmu Sosbud

Arem-Arem: Makanan Tradisional Jawa

20 Mei 2024   12:41 Diperbarui: 20 Mei 2024   12:43 180
+
Laporkan Konten
Laporkan Akun
Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.

 

     Asal-usul arem arem bisa ditelusuri ing web @kompasiana.com yaiku Arem arem biasane ditemokake ing Jawa Tengah , Jawa Timur, lan Daerah Istimewa Yogyakarta (DIY),Indonesia. Panganan iki asring ditemokake ing macem-macem acara tradisional, kayata pesta pernikahan, perayaan utawa festival budaya. Nanging ora mung ana ing acara kasebut, Arem arem uga gampang di temokake ing warung makan pinggir dalan. Bebarengan karo nyebarake panganan tradisional Indonesia menyang macem-macem wilayah, arem arem uga bisa ditemokake ing njaba Jawa.

     Bahan utama arem arem yaiku sega lan godhong gedhang.Biasane, sega sing digunakake yaiku sega putih sing wis digodhog sadurunge. Panganan iki umume diisi karo macem-macem bahan, kayata daging pitik utawa sayuran. Sawise beras lan bahan isine dilebokake ing godhong gedhang, banjur dilempit lan dikukus nganti mateng. Godhong gedhang digunakake minangka pembungkus kanggo njaga kelembaban beras lan menehi aroma sing khas kanggo panganan.

     Isi ing arem arem beda-beda. Salah sijine isi sing populer yaiku sambal goreng daging pitik, tempe, utawa potongan sayuran kayata kentang lan wortel sing asring digunakake minangka isian alternatif. Rempah-rempah kayata bawang merah, bawang putih, jahe, lengkuas lan sereh asring digunakake kanggo menehi rasa sing khas.

     Minangka dadi menu sarapan, arem-arem biasane disedhiyakake karo macem-macem gorengan, kayata bakwan, tahu isi, rissole, lan tempe goreng karo glepung. Ora lali, minangka pelengkap disedhiyakake cayenne pepper utawa saus kacang sing luwih enak yen dipangan. Saliyane enak, arem arem uga menehi nutrisi sing apik. Kombinasi sega, sambal goreng, pitik lan sayuran ngandhut karbohidrat, protein, serat lan macem-macem nutrisi penting liyane. Iki ndadekake arem arem dadi panganan sing nyukupi kebutuhan nutrisi saben dinane. Ora mung kuwi, arem arem uga nggambarake keragaman budaya Indonesia.

     Keberagaman Indonesia sing beragam iki patut diapresiasi lan terus dibudidayake. Ora mung saka panganan nanging kabeh kebudayaan sing ana ing Indonesia patut padha di jaga lan dipertahanke terus karo penerus bangsa.

Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H

Mohon tunggu...

Lihat Konten Ilmu Sosbud Selengkapnya
Lihat Ilmu Sosbud Selengkapnya
Beri Komentar
Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE

Belum ada komentar. Jadilah yang pertama untuk memberikan komentar!
LAPORKAN KONTEN
Alasan
Laporkan Konten
Laporkan Akun