Anjeun terang seblak?
Leres, leres
Seblak nyata kadaharan olahan anu dijieun tina kurupuk anu dicampurkeun jeung rupa- rupa jenis saperti sayuran. makaroni, sosis, bakso, seafood jeung rupa- rupa bahan sjnna anu tangtu pohara populr di kalangan rumaja kiwari.Seblak nyata kadaharan has Sunda anu dipikawanoh ti wewengkon Parahyangan kalayan rasa anu gurih sarta lada. Dijieunna tina kurupuk baseuh jeung bungbu taneuh anu diwangun ku bawang bodas jeung kencur.Kecap seblak sorangan mangrupa gabungan tina kecap segak jeung nyegak anu asalna tina basa Sunda anu hartina 'nyeureud'. Rasa seblak ieu biasana dicirian ku ngagunakeun kencur atawa kencur. Ku kituna, ciri has kadaharan seblak nyata rasa kencur tina bumbuna.
Â
Ampir sadayana resep tuangeun ieu kusabab rasa pedasna anu khas, tapi anjeun terang yn seueur teuing ngonsumsi seblak bahaya !!
Dina porsi seblak, kandungan gizi anu dominan ngan ukur karbohidrat, sareng henteu aya serat atanapi protin anu saimbang.
Â
"Lamun dikonsumsi kaleuleuwihi, bisa ngabalukarkeun diare, atawa lila- lila konsumsi natrium kaleuleuwihi bisa nimbulkeun panyakit jantung," utamana di kalangan rumaja kiwari. Ku sabab beuki rupa jeung jenis bahan sjnna ngajadikeun kadaharan seblak ieu beuki dipikawanoh ku masarakat sabudeureunana, maranhna hususna para rumaja sok meuli seblak ieu tanpa ati- ati, biasana meuli seblak anu rupa- rupa rasa, loba teuing sambel cabe nu ngadaharna. ngecas deui , tapi ieu bahaya pisan, komo deui dicampur bumbu Aida anu loba teuing (bumbu anu dijieun tina cabe garing, bubuk cabe ieu diolah ku cara ngagaringkeun cabe seger terus diuleg nepi ka rata). atawa bumbu Aida bakal memicu loba panyakit saperti gampang kesang, nyeri tikoro atawa radang.
anu fatal pisan sapertos diare bahkan difteri di jalma anu peka kana rasa lada.
Â
Memang seblak geus jadi jajanan favorit di masarakat. tapi naha anjeun terang yn aya bahaya kashatan anu mengintai upami anjeun sering tuang seblak? Sanaos henteu langsung anu nyababkeun usus buntu sapertos hoax anu parantos dibahas, langkung sa henteu ngonsumsi seblak kaleuleuwihan. Salawasna mut prinsip yn naon wa anu dikonsumsi kaleuwihan henteu sa.
Â
Leuwih ti ta, seblak kasohor ku bungbu anu lada jeung gurih anu kacida kuatna. Teu anh yn rasa ieu janten jajanan anu dipikaresep ku murangkalih, rumaja sareng manula. Pamakan kaleuleuwihan cabe jeung uyah pikeun nyieun rasa lada gurih antukna bakal boga pangaruh ngarugikeun kana kashatan.
Â
Kadang- kadang ngonsumsi seblak sareng bumbu lada memang nangtang sareng ningkatkeun napsu urang. Nanging, mut yn ngonsumsi seueur teuing tuangeun lada og gaduh pangaruh anu ngabahayakeun pikeun nyerna.
Capsaicin, bahan dina cabe nu ngabalukarkeun fk lada. tiasa ngaganggu sareng nyababkeun masalah pencernaan. Eusi capsaicin bisa ngabalukarkeun mukosa lambung sarta jero peujit jeung organ pencernaan jadi inflamed atawa inflamed. Lamun lumangsung terus- terusan sarta dina jumlah badag, bakal ngabalukarkeun karuksakan organ pencernaan parna.
Â
Balukar anu tiasa langsung dirasakeun nyata awal nyeri beuteung sareng diare. Eusi capsaicin tiasa ngaganggu sareng ngaganggu organ peujit leutik sareng ageung. Salaku hasilna. nyerep cai dina peujit badag kaganggu, ku kituna cai campur jeung tai sarta diare lumangsung.
Saterusna, di jalma tangtu, radang tina dahar teuing seblak lada og bisa ngabalukarkeun heartburn atawa refluks asam. Asam rfluks nyata kaayaan dimana aya aliran balik zat asam jeung eusi lambung nu naek nepi ka esophagus. Kaayaan ieu nyababkeun rasa kaduruk tina beuteung nak kana rohangan dada bahkan esophagus (beuheung).
Â
Tanpa disadari, di balik nikmatna ngadahar seblak th teu saimbangna gizi jeung zat gizi. Leuwih ti ta, mangkok seblak dianggap pisan ngeusian sarta anjeun nyieun kawas hidangan utama. Jadi, dina hiji porsi seblak bakal ngadahar kurupuk baseuh, mie, makaroni, sosis bakso, baso aci, nepi ka kwetiaw seblak bakal ngadahar kurupuk baseuh, mie, makaroni, sosis, bakso, baso aci, nepi ka kwetiaw.
Â
Naha anjeun sadar yn bahan- bahan ieu sadayana tinggi karbohidrat sareng lemak, sareng minimal dina gizi sans? Padahal kadaharan shat anu idal henteu ngan ukur ngandung karbohidrat sareng lemak, tapi og protin, serat, sareng vitamin. Karbohidrat memang ngeusian lambung, tapi awak masih peryogi gizi shat anu sans.
Leuwih ti ta, pangan tinggi di karbohidrat jeung lemak pasti bakal luhur eusi kalori. Loba teuing asupan kalori bisa ngabalukarkeun anjeun mangtaun beurat drastis. Ieu 3 pangaruh konsumsi seblak pikeun kashatan.
Â
*Nyeri patuangan
Mindeng ngonsumsi seblak bakal ngabalukarkeun nyeri beuteung atawa diare, sabab rasa lada boga dampak gorng dina saluran pencernaan, utamana lambung. Ieu pasti bahaya sabab bakal aya peradangan dina lambung.
Â
*Mual
Seblak tangtuna ngagunakeun Monosodium glutamat (MSG) anu mangrupa panambah rasa anu geus dipikawanoh ku masarakat sacara umum minangka micin. Micin anu digunakeun tangtuna mangaruhan kana awak saperti seueul, nyeri sirah, kulit kemerahan, nyeri dada, jeung detak jantung jadi teu teratur.
Â
* Obesitas
Tanpa arurang sadar, kandungan gizi anu paling jero tina seblak nyaeta karbohidrat jeung lemak. Upami urang sering ngonsumsi jajanan ieu, maka urang berpotensi ngalaman gain beurat atanapi obesitas.
Â
Wah, ternyata ngonsumsi seblak kaleuleuwihi bisa mangaruhan kashatan. Hayu urang mimitian ti ayeuna, ngurangan eta, oke! Sabab awak shat th salah sahiji ni'mat anu ged.
Janten, anjeun kedah ati- ati nalika ngonsumsi ta."
Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H