Mohon tunggu...
KOMENTAR
Healthy

Tips Pemakanan bagi Diabetes #part 5 Karbohidrat kanji

23 Februari 2015   02:40 Diperbarui: 17 Juni 2015   10:41 31 2
Semua karbohidrat selepas dihadam/dicerna, akan bertukar menjadi glucose. Karbohidrat bisa dikategorikan kepada 2: (a) kanji (starch), (b) gula (seperti sucrose, lactose, fructose, maltose, glucose). Dalam artikwl ini, saya fokus pada kanji (starch).

Tips #4: Kurangin memakan karbohidrat kanji.

1. Kurangkan makan nasi. Pasien diabetes harus sukat nasi. Setiap kali makan, kurangin ke satu mangkuk sederhana saja. Bila sudah biasa, kurangkan lagi ke satu mankuk kecil.

Nasi adalah makanan utama orang kita. Maka, nomor satu ialah kurangkan nasi.

2. Jangan makan makanan berkanji tinggi (high starch). Say NO to: ketan, durian.

3. Semua jenis ubi adalah karbohidrat berkanji. Kurangin makan ubi.

4. Semua mi, koayteow, mihun, spaghetti, macaroni dan pasta juga adalah karbohidrat berkanji. Jangan makan banyak.

5. Roti dan semua produk tepung gandum adalah karbohidrat berkanji. Jangan makan banyak.

(Bersambung.....)

Parr 6 menjelaskan detil tentang kurangkan garam.

KEMBALI KE ARTIKEL


LAPORKAN KONTEN
Alasan
Laporkan Konten
Laporkan Akun