Mohon tunggu...
KOMENTAR
Ilmu Sosbud

Tradhisi Syawalan: Pangertenan lan Pamitran ing Budaya Jawi

23 Mei 2024   07:13 Diperbarui: 23 Mei 2024   07:19 54 1
Tradhisi syawalan utawa sing bisa diwenehi bodo kupat (lebaran kupat) yaiku sawijining tradhisi kanggo nglurukake silaturahmi antar sesama. Biasane tradhisi syawalan iki diawali karo mambanngun makam/kuburan terus ngumpul karo keluarga kanggo mangan bareng lan saling maos lan njaluk pamitran. Tradhisi iki diadakan ing dina ke-8 nganti dina ke-9 lebaran Idul Fitri. Biasane wong-wong bakal nyelenggarak kenduri, acara kenduri iki biasane diselanggarake ing omah salah sawijining anggota keluarga utawa ing tempat umum kaya halaman mesjid utawa halaman omah. Nanging ora kersa, biasane ana kegiatan kaya mnhi Yasin dhateng dhasar-dhasar kang wis paring sembahyang. Sawise iku wong-wong bakal ngagem manganan. Manganan kang biasa dijembarake nalika Syawalan ing Indonesia antarane yaiku, Ketupat sing diartike ing budaya Jawa yaiku "ngaku lepat" utawa mengaku salah, terus ana Opor Ayam Manganan ucul saka ayam sing nggambarake kemakmuran lan keberkahan. Lontong Sayur sing duwe makna ksederhanaan lan kbersamaan lan macem-macem macem kue khas Lebaran sing nggambarake kegembiraan lan kemeriahan.

KEMBALI KE ARTIKEL


LAPORKAN KONTEN
Alasan
Laporkan Konten
Laporkan Akun