Manfaat & Khasiat Susu Kambing :
*Kajian Saintifik
Kajian Ahli telah mendapati susu kambing adalah Susu Yang Terbaik selepas susu ibu kerana mengandungi sumber nutrien seperti berikut:
Protein Vitamin B2 Kalsium Inositol Lemak Vitamin C Zat Besi Vitamin A Karbohidrat Vitamin D Sodium Asid Folik Gula Vitamin B12
Tenaga Potassium Ramai juga yang telah mengamalkan Susu Awal Lembu sebagai makanan tambahan, tetapi yang mana lebih baik, adakah Susu Lembu atau Susu Kambing?
Kajian saintifik telah menunjukkan bahwa: Susu Kambing tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = penyebab utama alahan
Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik
Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu
Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu
Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
Kandungan gizi dalam susukambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu