Mohon tunggu...
Syarifa Widia Prastiwi
Syarifa Widia Prastiwi Mohon Tunggu... Mahasiswa - Pelajar

Hobi main badminton,suka gambar. Suka makanan pedas,manis.

Selanjutnya

Tutup

Ruang Kelas

Deskripsi Makanan Cimplung

5 September 2024   13:26 Diperbarui: 5 September 2024   13:28 63
+
Laporkan Konten
Laporkan Akun
Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.
Lihat foto
Ruang Kelas. Sumber Ilustrasi: PAXELS

Cimplung yaiku panganan khas Banyumas, Jawa Tengah sing digawe saka umbi-umbian banjur digodhog nganggo banyu godhok. Jinis umbi ingkang dipunginakaken limrahipun saking ubi kayu, ubi jalar/mantang/munthul, talas lan jinis umbi sanesipun. Amarga digodhog nganggo sari aren coklat emas, tekstur lan rasa cimplung iki kaya gula karamel lan mesthi rasane legi. Seneng cimplung bisa langsung dipangan sawise masak utawa bisa uga digoreng. Panganan iki bisa gampang ditemokake ing papan wisata ing Kabupaten Banyumas lan wilayah tilas Karesidenan Banyumas.             

Cimplung nduweni rasa sing manis banget mula kanggo penderita diabetes, panganan iki ora dianjurake sanajan rasa manis kasebut asale saka bahan alami. Panganan khas Banyumas iki durung akeh dieksplorasi amarga panganan sing ora tahan suwe. Nanging, cimplung iki isih nduweni rasa sing dhuwur lan cocok banget kanggo sarapan ing wayah esuk. Dene miturut maneka sumber, olahan singkong iki cocok banget dipangan nalika hawane adhem, kayata nalika udan. 

Kajaba iku, saben wulan Ramadhan, panganan iki uga dadi menu buka puasa. Cimplung dhewe asale saka basa Jawa yaiku 'Cemplung' kang tegese mlebu banyu. Kaya sing wis diandharake sadurunge, panganan iki diolah kanthi dilebokake ing banyu getah (cemplung) sing nduweni aroma lan rasa manis alami saka gula jawa. Saliyane singkong, bahan dhasar kanggo cimplung bisa uga gedhang. Panganan khas Banyumas biasane didol Rp 5.000 saben porsi lan mung suwene 2-3 dina. 

Panganan iki uga cocok banget yen dianggo iringan ngombe kopi. Dene cara ngolah cimplung iku gampang, nanging kudu dimangerteni yen cimplung iki kudu diolah nganggo banyu getah sing wis dicampur karo gula aren lan digodhog nganti limang jam. Sauntara kuwi, nalika masak singkong ora perlu suwe, tinggal ngenteni nganti mateng. Aja nganti suwe banget amarga bisa ngrusak tekstur singkong. Mula yen wis mateng, cimplung kudu enggal-enggal dicopot saka banyu getah sing direndhem banjur dienteni nganti anget.

Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H

Mohon tunggu...

Lihat Konten Ruang Kelas Selengkapnya
Lihat Ruang Kelas Selengkapnya
Beri Komentar
Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE

Belum ada komentar. Jadilah yang pertama untuk memberikan komentar!
LAPORKAN KONTEN
Alasan
Laporkan Konten
Laporkan Akun