Cireng mangrupikeun jajanan khas Jawa Barat. Cireng dijieun tina tipung tapioka atawa nu disebut aci dina basa Sunda. Cireng sorangan mangrupakeun singketan tina aci goreng (cireng). Penamaan jajanan has Sunda biasana ngagunakeun singketan saperti cilok (aci colek), comro (oncom di jero) atawa batagor (bakso tahu goreng).
Cireng kaceluk dina taun 70-an sarta jadi populér dina taun 1980- an nepi ka dijual jadi kadaharan jalanan. Seueur anu resep cireng kusabab teksturna anu unik, nyaéta garing di luar sareng kenyal di jero kalayan rasa anu nikmat.
Asal-usul sacara resmi ditulis dina sajarah atanapi buku kuliner. Nyiptakeun kuliner cireng ieu téh alatan ciptaan urang Sunda jaman baheula maké tipung tapioka atawa aci. Salah sahiji wujud ciptaan nyaéta cireng anu mangrupa cikal bakal kadaharan séjénna anu dijieun tina aci.
Lamun ayeuna urang kenal cireng dina rupa-rupa wangun jeung rupa-rupa rasa, tapi dina mimiti popularitasna cireng nu dijual ku loba nu ngajual éta basajan pisan. Biasana cireng dijual datar tuluy ditusuk ku tusuk awi. Teras ieu cireng didahar sareng sambel kacang.
Lila-lila, kreasi cireng ngembang. Wangun cireng ogé dirobih, sapertos ku cara nyitak cireng supados bentuk cireng anu dijual saragam. Salah sahiji wangun cireng anu dipikawanoh lega nyaéta wangun jajaran genjang.
Henteu ngan ukur bentukna, aya ogé rempah-rempah pelengkap pikeun nyulam. Anu populer ayeuna, upamana, cireng jeung bungbu rujak atawa cireng jeung sambel goang. Salian ti éta, kiwari ogé katelah cireng isi, nyaéta adonan cireng anu tuluy dieusi ku rupa-rupa bahan nurutkeun rasa. Mulai ti hayam, sosis, daging sapi nepi ka eusian kéju.
Tétéla modifikasi ciréng ieu geus ngajadikeun ciréng dipikawanoh jeung dipikaresep ku réa, lain urang Sunda wungkul. Malahan, kiwari geus loba kafé atawa restoran anu dijadikeun salah sahiji ménu cireng
Cireng ogé sok dijadikeun oleh-oleh sabab bisa dibeuli atah, jadi bisa digoréng sorangan di imah. Malahan kiwari cireng ogé bisa kapanggih di sagala rupa daérah, lain ngan di Jawa Barat tempat asalna. Iovasi Cireng ayeuna muncul, nawiskeun rasa sareng kaunikan sorangan. Hal ieu ngajadikeun konsumén ngarasa yén maranéhna moal bosen ku cireng nu sabenerna mangrupa jajan basajan.
Disusun Ku Kalompok 3 XII iPS 5 :
- Alvira Nur Faiz (3)
- Hasna Thufailah Ismah Hermawan (10)
- Jihan Azzah Aqilah (12)
-Krisninandari Sahid (16)
Follow Instagram @kompasianacom juga Tiktok @kompasiana biar nggak ketinggalan event seru komunitas dan tips dapat cuan dari Kompasiana
Baca juga cerita inspiratif langsung dari smartphone kamu dengan bergabung di WhatsApp Channel Kompasiana di SINI