Lihat ke Halaman Asli

Tiara Risty

Pelajar SMA 1 Bekasi

Nyurtian Kabudayaan Sunda: Pusaka Budaya anu Jegud

Diperbarui: 7 Maret 2024   09:50

Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.

Ilmu Sosbud dan Agama. Sumber ilustrasi: PEXELS

Kabudayaan Sunda mangrupa haturan tak terpisahkan ti rajakaya budaya Indonesia. Akaran dina talari anu jegud sarta rupa-rupa,budaya Sunda atos nyieun identitas anu unik sarta memikat. Ti seni,musik,tarian,dugi kuliner,kabudayaan Sunda nawarkeun tetempoan anu metot ngeunaan keberagaman Indonesia.

1. Sejarah

Sajarah kabudayaan Sunda dimulai ti mangsa prasejarah kalawan wedal na karajaan-karajaan alit di wilayah Jawa Kulon. Karajaan-karajaan sepertos Tarumanagara,Salakanagara,sarta Galuh barobah kaayaan buktos mimiti ayana budaya Sunda. Saterusna,dina abad ka-4 Masehi,karajaan Sunda barobah kaayaan salah sahiji kakiatan dominan di Pulo Jawa.

2. Seni sarta Kasenian

Seni sarta kasenian barobah kaayaan haturan tak terpisahkan ti kahirupan sapoe-dinten balarea Sunda. Seni ukir,batik,sarta anyaman awi mangrupa sababaraha conto seni tradisional anu dilestarikan keneh dugi ayeuna. Tarian tradisional sepertos Jaipongan,Kembang Ujung,sarta Wayang Orok2an oge barobah kaayaan haturan peryogi ti identitas budaya Sunda.

3. Musik

Musik Sunda ngabogaan tawis has na sorangan,kalawan pakakas musik tradisional sepertos angklung,suling,sarta gamelan barobah kaayaan haturan integral ti pintonan musik Sunda. Alunan musik anu lembut sarta harmonis nyiptakeun suasana anu has sarta memikat kanggo pirsawan na.

4. Bahasa sarta Sastra

Nalika Sunda,kalawan dialeknya anu has,oge barobah kaayaan haturan peryogi ti kabudayaan Sunda. Sastra Sunda,boh lisan atawa seratan,atos ngahasilkeun karya-karya anu membanggakeun,sepertos karya Sastra Mangkunegara IV sarta karya-karya modern sepertos novel-novel karya Ayu Utami.

5. Kuliner

Kuliner Sunda dipikawanoh bade keberagaman sarta kelezatannya . Leeutan tradisional sepertos sangu timbel,sate maranggi,sarta sayur asem mangrupa susuguh has anu sering dinikmati ku balarea Sunda. sajaba ti eta,keberagaman olahan ti peuyeum (fermentasi ketan) sarta sampeu oge barobah kaayaan tanagi kenyang tersendiri kanggo para pecinta kuliner.

Halaman Selanjutnya


BERI NILAI

Bagaimana reaksi Anda tentang artikel ini?

BERI KOMENTAR

Kirim

Konten Terkait


Video Pilihan

Terpopuler

Nilai Tertinggi

Feature Article

Terbaru

Headline