Lihat ke Halaman Asli

Manfaat Susu Kambing

Diperbarui: 26 Juni 2015   01:59

Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.

Kesehatan. Sumber ilustrasi: FREEPIK/Schantalao

Manfaat & Khasiat Susu Kambing :

*Kajian Saintifik

Kajian Ahli telah mendapati susu kambing adalah Susu Yang Terbaik selepas susu ibu kerana mengandungi sumber nutrien seperti berikut:

Protein Vitamin B2 Kalsium Inositol Lemak Vitamin C Zat Besi Vitamin A Karbohidrat Vitamin D Sodium Asid Folik Gula Vitamin B12

Tenaga Potassium Ramai juga yang telah mengamalkan Susu Awal Lembu sebagai makanan tambahan, tetapi yang mana lebih baik, adakah Susu Lembu atau Susu Kambing?

Kajian saintifik telah menunjukkan bahwa: Susu Kambing tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = penyebab utama alahan

Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik

Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu

Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu

Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam

Kandungan gizi dalam susukambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu

Halaman Selanjutnya


BERI NILAI

Bagaimana reaksi Anda tentang artikel ini?

BERI KOMENTAR

Kirim

Konten Terkait


Video Pilihan

Terpopuler

Nilai Tertinggi

Feature Article

Terbaru

Headline