Lihat ke Halaman Asli

Deskripsi Makanan Jenang Jaket Mersi

Diperbarui: 5 September 2024   19:10

Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.

Ruang Kelas. Sumber Ilustrasi: PAXELS

     Jaket Jenang Mersi . Iki minangka salah sawijining kuliner tradisional Kabupaten Banyumas sing khas banget lan angel ditemokake ing kutha-kutha liyane ing Indonesia. Panganan utawa cemilan iki bisa dipangan minangka cemilan, minangka sajian ing perayaan, lan ing acara tartamtu. Uga dadi oleh-oleh kanggo para wisatawan sing neng Banyumas.

   Umume nalika warga Banyumas lan sakiwa tengene padha nganakake pahargyan, apa wae ing acara resepsi, khitanan utawa syukuran, Jenang Jaket Mersi tansah dadi sajian wajib. Sejatine ana prajanjen sing diwarisake turun temurun, yen acara pahargyan ora "afdol" yen ora ngladeni jaket jenang.

    Jenang Jaket Mersi digawe saka bahan baku utama glepung ketan, gula abang lan santen sing diolah kanthi cara sing cukup suwe nganti dadi jenang.Proses nggawe Jaket Jenang ora beda karo adonan jenang utawa dodol umume.Kelapa diparut lan diperes kanggo entuk santen Kelapa dicampur karo glepung beras lan digodhog, diaduk nganti banyune suda, ditambahake ing glepung ketan wis dicampur karo santen diaduk-aduk nganti mateng (empuk), didinginake sedina, Dipotong.

      Ana tambahan bahan arupa vanilla lan wijen kanggo entuk rasa sing khas lan khusus. Ora gumun yen jaket jenang nduweni rasa sing khas.Kejaba alus lan rasane legi sing pas, jaket jenang nduweni ambune manggar utawa kembang klapa, amarga gula jawa sing dadi pemanis digawe saka wit klapa.

"Jenang" iki gaweane warga Mersi kok diarani Jaket Jenang? Apa sing gawe tansah nganggo jaket, utawa jenang ditutupi kain jaket, utawa nganggo jaket nalika mbungkus? Pitakonan iki bisa uga muncul ing pikiran kita.Asal saka jeneng Jenang Jaket Mersi.Panganan khas iki diarani "Jaket Jenang", jebul jeneng kasebut dijupuk saka singkatan (singkatan) bahan baku utama, yaiku glepung ketan asli. Pancen, ing proses manufaktur, glepung ketan sing digunakake kudu asli lan kualitas apik tanpa campuran glepung beras liyane, apa maneh glepung gandum. Saka bahan ketan asli sing diolah dadi jenang, kanggo penak diwenehi jeneng "Jaket Jenang", yaiku singkatan saka Ketan Jenang Asli (utawa Ketan Jenang Asli? - ed).

    Dene jeneng Mersi dijupuk saka papan gawe jenang ing Desa Mersi, Purwokerto.Desa Mersi minangka pusat industri omah jaket jenang ing Kutha Purwokerto. Lokasi home industry Jaket Jenang ing Desa Mersi ana lima, yaiku Jaket Jenang Pertama, Jaket Jenang Asli, Jaket Puspa Sari Jenang, Jaket Jenang Mukti Sari lan Jenang Jaket Dian Sari.

     Jenang Jaket Mersi diprodhuksi ing rong varian, yaiku jenang sing nggunakake jenang jas wijen utawa jenang lan jenang sing ora nganggo jenang jas wijen utawa asli/polos. Regane jaket jenang ora beda adoh antarane rong jinis jaket jenang, mulai Rp. 16.000,- saben bungkus (isi 16 wiji) kanggo sing tanpa wijen/polos, dene kanggo jaket jenang sing nggunakake wijen watara Rp 20.000,- saben bungkus (isi 16 wiji).

   Mlebet sasi pasa lan nyedhak Idul Fitri, produksi jaket jenang biyasane bakal mundhak selaras karo mundhake pesenan perayaan Idul Fitri lan oleh-oleh kanggo warga mancanegara sing mulih menyang Purwokerto, Banyumas. Kowe wis ngrasakake manise jenang jaket Mersi




BERI NILAI

Bagaimana reaksi Anda tentang artikel ini?

BERI KOMENTAR

Kirim

Konten Terkait


Video Pilihan

Terpopuler

Nilai Tertinggi

Feature Article

Terbaru

Headline