Lihat ke Halaman Asli

Deskripsi Makanan Cimplung

Diperbarui: 5 September 2024   13:28

Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.

Ruang Kelas. Sumber Ilustrasi: PAXELS

Cimplung yaiku panganan khas Banyumas, Jawa Tengah sing digawe saka umbi-umbian banjur digodhog nganggo banyu godhok. Jinis umbi ingkang dipunginakaken limrahipun saking ubi kayu, ubi jalar/mantang/munthul, talas lan jinis umbi sanesipun. Amarga digodhog nganggo sari aren coklat emas, tekstur lan rasa cimplung iki kaya gula karamel lan mesthi rasane legi. Seneng cimplung bisa langsung dipangan sawise masak utawa bisa uga digoreng. Panganan iki bisa gampang ditemokake ing papan wisata ing Kabupaten Banyumas lan wilayah tilas Karesidenan Banyumas.             

Cimplung nduweni rasa sing manis banget mula kanggo penderita diabetes, panganan iki ora dianjurake sanajan rasa manis kasebut asale saka bahan alami. Panganan khas Banyumas iki durung akeh dieksplorasi amarga panganan sing ora tahan suwe. Nanging, cimplung iki isih nduweni rasa sing dhuwur lan cocok banget kanggo sarapan ing wayah esuk. Dene miturut maneka sumber, olahan singkong iki cocok banget dipangan nalika hawane adhem, kayata nalika udan. 

Kajaba iku, saben wulan Ramadhan, panganan iki uga dadi menu buka puasa. Cimplung dhewe asale saka basa Jawa yaiku 'Cemplung' kang tegese mlebu banyu. Kaya sing wis diandharake sadurunge, panganan iki diolah kanthi dilebokake ing banyu getah (cemplung) sing nduweni aroma lan rasa manis alami saka gula jawa. Saliyane singkong, bahan dhasar kanggo cimplung bisa uga gedhang. Panganan khas Banyumas biasane didol Rp 5.000 saben porsi lan mung suwene 2-3 dina. 

Panganan iki uga cocok banget yen dianggo iringan ngombe kopi. Dene cara ngolah cimplung iku gampang, nanging kudu dimangerteni yen cimplung iki kudu diolah nganggo banyu getah sing wis dicampur karo gula aren lan digodhog nganti limang jam. Sauntara kuwi, nalika masak singkong ora perlu suwe, tinggal ngenteni nganti mateng. Aja nganti suwe banget amarga bisa ngrusak tekstur singkong. Mula yen wis mateng, cimplung kudu enggal-enggal dicopot saka banyu getah sing direndhem banjur dienteni nganti anget.




BERI NILAI

Bagaimana reaksi Anda tentang artikel ini?

BERI KOMENTAR

Kirim

Konten Terkait


Video Pilihan

Terpopuler

Nilai Tertinggi

Feature Article

Terbaru

Headline