Cibinong, Kompasiana-Endog mangrupikeun salah sahiji kabutuhan anu paling umum dianggo unggal dinten. Henteu ngan ukur beunghar gizi, endog oge sumber karbohidrat. ta henteu ngan ukur tiasa dianggo salaku lauk tapi oge tiasa dianggo dina sagala rupa olahan tuangeun. Janten pamikiran ngeunaan usaha hayam petelur tiasa ngabuka kasempetan pikeun anjeun salaku pangusaha anu sukses.
Salah sahijina nyata akina nu ngaranna H. Naman. Umur 65 taun, saurang pangusaha hayam endogan sukses di wewengkon Pakansari, Cibinong, Bogor. Anjeunna ngamimitian usaha ieu ti leuleutik, nyata 25 taun. Manehna neruskeun usaha ingon-ingon bapana nu dimimitian puluhan taun katukang. Nepi ka ayeuna, eta peternakan boga kurang leuwih 15.300 hayam endog, unggal po narima 18 peti (1 peti ngandung 15 kilogram endog).
Ayeuna kandangna aya di wewengkon Desa Totogan, Kacamatan Pakansari, Kabupaten Bogor, Jawa Barat. Kandang hayam anjeunna gaduh total 6 kandang anu kapasitasna 1 kandang, kurang leuwih 2.550 ekor Hayam.
Modal pikeun usaha peternakan nu dimimitian ku akina H. Naman hargana ratusan juta. Rincianana nyaeta Rp 40 juta pikeun kandang sarbu hayam, Rp 80 juta pikeun hayam horren impor, jumlahna Rp 120 juta. Ieu henteu kalebet lahan sareng pakan, anu unggal sarbu hayam peryogi sakitar ratusan kilogram.
Penjualan endog hayam masih aya di wewengkon satempat, nya ta di wewengkon Cibinong jeung sabudeureunana sarta ka sababaraha supplier anu jadi nasabah.
Baca konten-konten menarik Kompasiana langsung dari smartphone kamu. Follow channel WhatsApp Kompasiana sekarang di sini: https://whatsapp.com/channel/0029VaYjYaL4Spk7WflFYJ2H