Lihat ke Halaman Asli

Tradhisi Syawalan: Pangertenan lan Pamitran ing Budaya Jawi

Diperbarui: 23 Mei 2024   07:19

Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.

Ilmu Sosbud dan Agama. Sumber ilustrasi: PEXELS

Tradhisi syawalan utawa sing bisa diwenehi bodo kupat (lebaran kupat) yaiku sawijining tradhisi kanggo nglurukake silaturahmi antar sesama. Biasane tradhisi syawalan iki diawali karo mambanngun makam/kuburan terus ngumpul karo keluarga kanggo mangan bareng lan saling maos lan njaluk pamitran. Tradhisi iki diadakan ing dina ke-8 nganti dina ke-9 lebaran Idul Fitri. Biasane wong-wong bakal nyelenggarak kenduri, acara kenduri iki biasane diselanggarake ing omah salah sawijining anggota keluarga utawa ing tempat umum kaya halaman mesjid utawa halaman omah. Nanging ora kersa, biasane ana kegiatan kaya mnhi Yasin dhateng dhasar-dhasar kang wis paring sembahyang. Sawise iku wong-wong bakal ngagem manganan. Manganan kang biasa dijembarake nalika Syawalan ing Indonesia antarane yaiku, Ketupat sing diartike ing budaya Jawa yaiku "ngaku lepat" utawa mengaku salah, terus ana Opor Ayam Manganan ucul saka ayam sing nggambarake kemakmuran lan keberkahan. Lontong Sayur sing duwe makna ksederhanaan lan kbersamaan lan macem-macem macem kue khas Lebaran sing nggambarake kegembiraan lan kemeriahan.




BERI NILAI

Bagaimana reaksi Anda tentang artikel ini?

BERI KOMENTAR

Kirim

Konten Terkait


Video Pilihan

Terpopuler

Nilai Tertinggi

Feature Article

Terbaru

Headline