Mohon tunggu...
Abu Khalil
Abu Khalil Mohon Tunggu... Freelancer - Aktivis dan Jurnalis Freelance asal Pattani, Thailand

Penulis akan menyuarakan seputar isu Konflik Patani Thailand selatan yang jarang dipublik oleh dunia media global

Selanjutnya

Tutup

Foodie

Patani dan Ketupat Palas yang Identik di Hari Raya Idul Fitri

25 Mei 2020   10:35 Diperbarui: 25 Mei 2020   10:40 510
+
Laporkan Konten
Laporkan Akun
Kompasiana adalah platform blog. Konten ini menjadi tanggung jawab bloger dan tidak mewakili pandangan redaksi Kompas.
Lihat foto
Ketupat Palas dimakan dengan gulai atau rendang daging atau juga dengan sambal udang dan daging.(ist)

Ketupat tidak lepas dari makanan pada Hari Raya Idulfitri. Dalam perayaan hari itu, tentunya di situ ada satu hal yang tidak pernah pisah dari makanan khas budaya Melayu yaitu Ketupat Palas.

Istilah tersebut telah menjamur di semua kalangan umat Islam terutama di semenanjung Melayu khususnya di bumi Patani, Selatan Thailand.

Ketupat Palas sangatlah identik dengan Hari Raya Idulfitri. Buktinya saja di mana ada ucapan selamat Idulfitri tertera gambar dua buah ketupat atau lebih.

Ketupat Palas ia bukan sekadar makanan. Tapi juga menyimpan cinta dan kesabaran. Membuat atau menganyam ketupat, tidak kira sama ada ketupat nasi atau ketupat palas atau apa saja, ia adalah mahakarya untuk kehidupan.

Ketupat Palas atau ketupat pulut ialah ketupat yang menggunakan daun pokok palas sebagai pembungkusnya.

Berbeda dengan ketupat daun atau ketupat nasi ialah dari segi bentuk, saiz, penggunaan daun untuk membalut dan beras.

Ketupat daun atau ketupat nasi, dianyam berbentuk empat segi ataupun berbentuk bawang yang menggunakan daun kelapa. Bentuk ketupat palas pula berbentuk tiga segi.

Penggunaan beras sebagai isi atau inti ketupat juga berbeza. Beras yang digunakan untuk ketupat palas ini ialah beras pulut, manakala isi ketupat daun menggunakan beras nasi, iaitu beras yang digunakan sebagai makanan harian.

Di kalangan penduduk utara Semenanjung Malaysia, sekiranya ikatan dan balutan ketupat palas yang kemas dan tidak kemas dapat membezakannya iaitu ada jantan dan betina.

Ketupat Palas dimakan dengan gulai atau rendang daging atau juga dengan sambal udang dan daging.(ist)
Ketupat Palas dimakan dengan gulai atau rendang daging atau juga dengan sambal udang dan daging.(ist)
Ketupat palas jantan mempunyai isi atau pulut lebih dibahagian akhir balutan, serta ikatan dan balutannya yang kemas.

Manakala, ketupat palas betina, saiznya kecil dan tidak mempunyai isi atau pulut lebih dibahagian ikatan atau balutan, serta tidak mempunyai ikatan dan balutan yang kemas.

HALAMAN :
  1. 1
  2. 2
Mohon tunggu...

Lihat Konten Foodie Selengkapnya
Lihat Foodie Selengkapnya
Beri Komentar
Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE

Belum ada komentar. Jadilah yang pertama untuk memberikan komentar!
LAPORKAN KONTEN
Alasan
Laporkan Konten
Laporkan Akun